Bitcoin – új csúcs várható?

Spin for free BNB!

Mint talán sokan tudják, 2024. májusának elején várhatóan megtörténik az újabb blokkjutalom felezés a bitcoin vonatkozásában. Ezt a négy évente történő, mérföldkőnek számító eseményt mindig hatalmas hype és – ebből következően – masszív ármozgások, új csúcsok kísérik. A bitcoin fennállása óta összesen három blokkjutalom felezés történt: 2012, 2016, 2020 és most 2024 lesz a következő. Mielőtt továbbmennék, tisztázzuk mi ez.

Mi az a bitcoin felezés

A bitcoin alkotója vagy alkotói megváltoztathatatlan módon rögzítették a bitcoin kódjában, hogy összesen 21 millió darab létezhet belőle. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem tud inflálódni ez a kriptopénz, ami óriási értéket jelent.

A bányászati tevékenység következtében minden 10. percben létrejön egy újabb bitcoin. A világ különböző területein elhelyezkedő bányászfarmok közös munkájaként cserébe a bányászok blokkjutalomban részesülnek, ami szintén előre meg van határozva a kód szerint. Viszont ez a jutalom 210 000 blokkonként feleződik, és ez nagyjából négy évenként egyszer megtörténik.

A bitcoin indulásakor 2009-ben 50 BTC járt egy blokk kibányászásáért, ami akkoriban kb. 1$-t jelentett. Ez volt az az időszak, amikor még akár egy erősebb laptoppal is lehetett bányászni. A blokkjutalom 2012-ben 25 BTC-re, 2016-ban 12.5 BTC-re, majd 2020-ban 6.25 BTC-re csökkent. A 2024-ben bekövetkező felezéskor a blokkjutalom tehát 3.125 BTC-re fog csökkenni.

Érdemes itt elgondolkodni azon, hogy közben mennyi lett a bitcoin dollárban kifejezett értéke, és akkor rögtön megértjük, miért is tört ki egy virtuális „aranyláz” az elmúlt évtizedben. Közben a technika is fejlődött, megjelentek a komolyabb, már kimondottan bányászatra fejlesztett számítógépek, melyeket szerverparkokban helyeztek el. Manapság már hagyományos számítógéppel nem is érdemes, de nem is lehet elkezdeni a bányászatot.

Mi várható most?

Mint a fenti bekezdésből is kitűnik, a bitcoin értéke konzekvens módon, kisebb-nagyobb hullámokat rajzolva, de egyértelműen növekedett. Aki korán felfedezte a bitcoinban rejlő lehetőségeket és 2016. előtt bevásárolt vagy bányászott, az több százszoros vagy ezerszeres profitot realizálhatott azóta.

Az idő előrehaladtával csökken a rendszerbe kerülő bitcoinok száma. Ebből következik, hogy hiány alakul ki belőle, miközben a kereslet növekszik rá. A korlátozott mennyiség egy olyan tulajdonság, ami miatt képes lehet egy menekülő utat biztosítani az infláció ellen, azaz a fiat valuták elértéktelenedésére. A bitcoin felezés után a bányászok ugyanazért az elvégzett munkáért kevesebb jutalmat kapnak, ezért az árfolyamnak emelkednie kell azért, hogy a tevékenységük a továbbiakban is nyereséges maradhasson.

Van ugyanis egy négyévente visszatérő, és a felezéshez köthető jelenség. A korábbi bitcoin felezéseket (halving) mindig egy erőteljes árfolyam növekedés követte, ami bikapiac néven ismeretes. Sosem szabad a múltbéli események alapján következtetni a jövő alakulására, de mivel az elmúlt időszakban befektetési cégek, intézmények, befektetői csoportok, sőt még országok is (pl. Salvador) beléptek a kriptopiacra, ezért komoly esély mutatkozik, hogy a közeljövőben a bitcoin újabb csúcsokat hódítson meg. Az alábbi ábra ezt szemlélteti (interaktív mód, ha ide kattintasz):

Bitcoin felezés

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a felezés utáni időszakokban a bitcoin árfolyama a korábbinál magasabb, történelmi csúcsra emelkedett (a kínálat csökkent, a kereslet nőtt). 2020-ban például a BTC árfolyama a halving előtt két hónappal még 10 000 dollár alatt araszolt. A bikapiac következtében azonban az értéke végül meghaladta az előző felezési ciklus 17 000 dolláros csúcsát, és egészen 69 000 dollárig lőtt ki.

Összegzés

Nem akarok abba a hibába esni, hogy beálljak a lehetséges, elkövetkező árfolyamszint találgatásba. Megteszi azt sok más hozzáértő, vagy kevésbé hozzáértő blogger, kereskedő, tőzsdei szakértő, stb. 2015. óta követem a bitcoin „életét”, és itt a blogon minden felezés előtt pár hónappal írtam egy hasonló cikket. Mindig azt mondtam ilyenkor, hogy felívelés várható, és most is azt várom. Mert a piaci törvények és az előzetes jelek is ezt mutatják. Nincsenek kétségeim, hogy újabb történelmi csúcsot fog elérni a bitcoin. De hogy ez 70 000 vagy 100 000 dollár lesz-e, azt nem tudom megjósolni. Valahol a kettő közöttre tippelnék, és azt hiszem ez nem egy valóságtól elrugaszkodott számítás. 2023. február végén elindult valami, és nem hinném hogy a felezés miatt megtorpanna.


A Netinvestportal nem foglalkozik befektetési tanácsadással, nem végez ügynöki tevékenységet, csak felhasználói tapasztalatokat oszt meg! A fenti cikk egy projekt szubjektív szemszögből készült elemzése, ezért nem minősül sem reklámnak, sem pénzügyi ajánlattételnek, sem vásárlásra történő felhívásnak! Mindig járj utána az információknak, legjobb a saját kutatás!
Csak annyi pénzt kockáztass, ami nem veszélyezteti a megélhetésedet és amit nem sajnálnál, ha elvesztenéd!

Translate »