A legfenntarthatóbb kriptopénz projektek

Spin for free BNB!

A legfenntarthatóbb kriptopénz projektek 2022-ben – Top 10 lista következik.
A leginkább energiahatékony kriptopénz projektek rendkívül fontosnak tartják, hogy a fenntarthatóság magasan szerepeljen a prioritási listájukon, ami segít nekik abban, hogy a potenciális vásárlók szélesebb közönségét szólítsák meg. Az alábbiakban tíz ilyen projektet sorolunk fel:

  1. Chia (XCH) – A legfenntarthatóbb kriptopénz 2022-ben
  2. Ethereum (ETH) – A legjobb fenntartható kriptopénz a dApp-fejlesztők számára
  3. Tezos (XTZ) – A legfenntarthatóbb kriptó a blokklánc-részlegben
  4. Polygon (MATIC) – Fenntartható skálázási megoldás az Ethereum blokklánchoz
  5. Avalanche (AVAX) – Nagymértékben skálázható blokklánc alacsony energiaigény mellett
  6. Algorand (ALGO) – Környezetbarát blokklánc lenyűgöző fenntarthatósági gyakorlatokkal
  7. Ripple (XRP) – Vezető fenntartható energia kriptó a fizetési szektorban
  8. TRON (TRON) – alacsony energiaigényű hálózat, amely a delegált átvételi igazolás (DPoS) konszenzus protokollt használja.
  9. Stellar (XLM) – Fenntartható fizetési hálózat CO2-mentesítési ígérettel
  10. Cardano (ADA) – Népszerű blokklánc erős fenntarthatósági küldetéssel
Fenntartható coinok

Mi a fenntartható kriptopénz?

A legtöbb piaci szereplő úgy definiálja a fenntartható kriptovalutákat, mint amelyek aktívan minimalizálják az energiaigényüket, hogy csökkentsék a szénlábnyomukat.

A fenntartható kriptopénz projektjek száma az elmúlt néhány évben a globális felmelegedés fenyegető veszélye miatt megugrott. A NASA adatai szerint a bolygó hőmérséklete 1880 óta 1,01°C-kal emelkedett. Bár ez nem tűnik soknak, ez a csekély hőmérséklet emelkedés a tengerszint gyors emelkedéséhez vezetett – ami katasztrofális következményekkel járhat.

A bolygó hőmérsékletének emelkedéséhez a CO2-kibocsátás járul hozzá, amely számos forrásból – többek között az áramtermelésből – származik. Így amikor egy kriptopénz-hálózat (pl. a Bitcoin) hatalmas mennyiségű energiát használ, az közvetlenül azt eredményezi, hogy több CO2 kerül a légkörbe – ami negatívan hat a környezetre.

Itt jönnek a képbe a fenntartható kriptók, mivel ezek a projektek olyan technológiákat használnak, amelyek minimalizálják a villamosenergia-igényüket. A leggyakrabban használt technológia a Proof-of-Stake (PoS) konszenzusmechanizmus, amely lehetővé teszi, hogy a hálózatok energiaigényes „bányászat” nélkül hitelesítsék a tranzakciókat. A közelmúltban éppen az Ethereum (ETH) váltott át a PoS konszenzusra, azaz innentől fogva már nem lehet videokártyák segítségével bányászni, hanem csak lekötéssel (staking) lehet blokkjutalmat kapni.

Ez a fenntartható kriptobányászati alternatíva mára a legtöbb blokklánc-hálózat számára a követendő módszerré vált, mivel nem csak kevesebb energiát igényel, de lehetővé teszi a hálózat résztvevői számára, hogy a stakelésen keresztül hozamot termeljenek. Egyes hálózatok még egy lépéssel tovább is mennek, és a PoS-protokollt sajátos módon alakítják ki – a Chia például „Proof-of-Space-and-Time” mechanizmust használ a hálózat biztosítására.

Úgy tűnik, hogy ezek a fenntartható hálózatok jelentik a jövőt, mivel a kriptopiac növekedése nem mutatja a lassulás jeleit. Ez a növekedés elkerülhetetlenül jelentősebb energiaigényhez fog vezetni, ezért az energiahatékony hálózatok kulcsfontosságúak. Ennek eredményeképpen az emberek természetesen előbb-utóbb el fognak távolodni a nagy energiaigényű projektektől a „zöldebb” alternatívák javára.

A legfontosabb okok, amiért a fenntartható kriptó fontos

A legtöbb új kriptopénz projekt egyik alapvető értéke a fenntarthatóság, és a technológiát úgy tervezik meg, hogy a lehető leghatékonyabb legyen. Mégis miért olyan fontosak ezek a fenntartható kriptók? A kérdés megválaszolásához az alábbiakban négy okot sorolunk fel, amiért ezek a kriptók valószínűleg a jövőt jelentik:

Javítja a kriptopiac hírnevét
Az egyik fő oka annak, hogy a fenntartható kriptovaluták olyan fontosak, az, hogy segítenek javítani a piac hírnevét. A legtöbb piaci szereplő látott már negatív sajtót a Bitcoin kolosszális energiaigényéről, ami rontotta az emberek megítélését a kriptók egészéről.

Ahogy azonban a fenntartható kriptók egyre elterjedtebbé válnak, ezek a megítélések kezdenek majd megváltozni. A kriptó befektetés pedig új demográfiai csoportok számára válik vonzóvá, így több tőke áramlik a kriptoprojektekbe, ami további innovációhoz vezet.

Segítsen lelassítani a globális felmelegedést
Amint azt a Climate.gov megjegyzi, 1981 óta a szárazföld és az óceánok hőmérsékletének átlagos együttes emelkedése évtizedenként 0,18°C-ot tett ki. Ez több mint kétszerese az 1981 előtti értéknek, és rávilágít a gyors változás szükségességére.
A fenntartható kriptók segíthetnek megoldást kínálni, mivel nem csak kisebb mennyiségű energiát fogyasztanak, de az energiaigényes projekteket is kevésbé vonzóvá teszik. Ahogy ez a tendencia folytatódik, valószínűleg látni fogjuk, hogy az energiaigényes projektek jelentős része az út szélére kerül, csökkentve ezzel a kriptopiac hozzájárulását a globális felmelegedéshez. Ez alól egyedül a bitcoin lehet kivétel, hiszen a legismertebb kriptovalutába vetett bizalom egyelőre még erősebb a klímavédelmi céloknál.

Átlagos hőmérséklet emelkedés

Magas hozamra ad lehetőséget
A fenntartható kriptókba való befektetés is jövedelmező lehet, mivel ezek a projektek gyakran a leghosszabb élettartammal rendelkeznek. Ez azért van, mert a fenntartható kriptók általában a legújabb technológiát alkalmazzák az áramfogyasztásuk csökkentése érdekében, ami segít nekik abban, hogy a mezőny előtt maradjanak.

Ráadásul egyre több vásárló válik környezettudatossá, ami azt jelenti, hogy ezek a fenntartható projektek még vonzóbbak, mint korábban.

Ahogy egyre több befektetés áramlik ezekbe a projektekbe, ez segít bővíteni és fejleszteni őket – így nagyobb hozamra nyílik lehetőség.

Segít a piac jövőbiztosításában
Végül a fenntartható kriptovaluták felemelkedése kétségtelenül segíti a kriptopiac hosszú távú fennmaradását, amely veszélyben volt, amikor a Bitcoin volt az egyetlen életképes lehetőség. Mivel minden eddiginél több projekt alkalmazza a fenntartható gyakorlatokat, a piac jövője rendkívül fényesnek tűnik.
Ráadásul a piac versenyképes jellege miatt ezek a projektek természetesen továbbra is folytatni fogják az innovációt, hogy a mezőny élén maradjanak. Ez nem csak a projekt számára lesz előnyös, hanem más projekteket is arra ösztönöz, hogy kövessék a példát – ezzel is segítve a pozitív környezeti hatás fokozását.

Hogyan találhatnak a felhasználók fenntartható kriptovalutákat?

A fenntartható kriptovalutákat vásárolni kívánó felhasználóknak meg kell győződniük arról, hogy azok valóban fenntarthatóak, nem pedig csak állítják, hogy azok.

A közösségi média kiváló módja annak, hogy az emberek felfedezzék a fenntartható értékű kriptopénzprojekteket. A legtöbb vezető kriptopénznek ma már van Twitter- és Instagram-fiókja, amelyek rendszeres frissítéseket biztosítanak a projektről és annak ambícióiról.

Összefoglalva

Ez az útmutató átfogó áttekintést nyújtott a piacon lévő legfenntarthatóbb kriptopénz projektekről 2022-ben. Azok a felhasználók, akik fenntartható kriptókat szeretnének birtokolni, ezt megtehetik az eTorónál vagy Binance-nál történő fiók létrehozásával.

Forrás: Cryptonews

Translate »